Artikel
‘Een gezonde geest in een gezond lichaam’

Artikel uit Blik op Beneden Leeuwen; Rinie van Haren

Uiteraard weet de sportschool alles over een gezond lichaam, maar bij Training&Zo weten ze ook dat gezondheid niet alleen fysiek is. Een goede gezondheid is een totaalpakket van lichaam en geest en de wisselwerking daarvan. Daarom hebben Training&Zo en het splinternieuwe YourHealthyMind de handen ineen geslagen.

YourHealthyMind is opgericht door Sanne van Wamel, een vaste sporter bij Training&Zo. Na 15 jaar te hebben gewerkt als leerkracht belandde Sanne in een fikse burn-out met een depressie die zo’n anderhalf jaar duurde. “Tijdens mijn burn-out en depressie kwam ik erachter dat er geen passende begeleiding was,” legt Sanne uit. De traditionele kanalen zoals een huisarts of psycholoog hielpen niet bij Sanne, ondanks dat een burn-out een veelvoorkomend probleem is. “Het voelt als verdrinken in een oceaan. Er wordt wel een reddingsboei uitgegooid, alleen komt deze niet aan.” Door middel van coaching, mindfulness en stilte retraites is Sanne er gelukkig uitgekomen. “Hierdoor ga je minder in je hoofd zitten en weer meer terug naar je lijf. Hierdoor stopt het piekeren.” Ze wil deze ervaring en kennis nu gebruiken om anderen te helpen.

Contrasterend genoeg is ze tijdens haar ziek-zijn een opleiding tot burn-out coach gaan volgen. “Dat was mijn lichtpuntje in de week. Ergens maakte het me ook boos. Als ik deze kennis eerder had gehad, was mijn burn-out ook eerder opgelost.” Na het volgen van drie opleidingen mag Sanne zichzelf nu gecertificeerd NOBCO coach en mindfulness trainer noemen. Begin 2021 upgradet Sanne haar ‘Mindfulness trainer’ diploma naar ‘Mindfulness trainer categorie 1’, wat betekent dat haar hulp vergoed kan worden door de zorgverzekeraar, afhankelijk van je zorgpakket.

Wat heeft YourHealthyMind nu te bieden? De drie behandelmethodes die worden gehanteerd zijn coaching, mindfulness en training. De doelgroep betreft mensen die zich persoonlijk willen ontwikkelen, stress & burn-out ervaren of milde depressieve klachten hebben. YourHealthyMind heeft drie all-in coachpakketten voor lichte tot zware klachten. Door het aanbieden van coachpakketten weet de deelnemer vooraf waar hij of zij aan toe is en kan Sanne een persoonlijk plan van aanpak maken. Het meest onderscheidende in deze methodiek is de Whatsapp ondersteuning. “Tussen de gesprekken door kan het ook even minder gaan. Klanten kunnen mij dan gewoon een appje sturen om even hun hart te luchten.”

Naast coaching en mindfulness, organiseert Sanne ook trainingen en workshops. Op dit moment zijn er drie workshops beschikbaar, waar in drie uur intensief wordt gewerkt aan persoonlijke ontwikkeling, stressklachten of mentale onrust. Praktische oefeningen worden afgewisseld met psycho-educatie Iemand die middenin een burn-out zit is vaak lusteloos en moe. Ook Sanne had hier last van. “Ik ben nog steeds niet fysiek op de plek waar ik voor die periode was,” vertelt ze. “Het was goed geweest als ik een coach had gehad die mij de deur uit had gesleept.” Op die manier is de samenwerking met Training&Zo ontstaan.

Eigenaresse Wilma Raaijmakers staat vierkant achter de werkwijze van Sanne en begrijpt ook dat fysiek en mentaal hand in hand gaan. Om die reden is er een special coachpakket ontwikkeld voor alle leden van Training&Zo: ‘Fysiek én mentaal fit’. In dit coachpakket, bestaande uit drie korte coachgesprekken, kan op een laagdrempelige manier gewerkt worden aan mentale klachten. Zowel Sanne als Wilma hopen dat er veel animo is. In deze coronaperiode zijn de mentale klachten alleen maar toegenomen en is professionele (mentale) begeleiding meer dan welkom. Bij de balie van Training&Zo kunnen leden een actiecode halen, waarbij ze 90 euro korting krijgen op het pakket ‘Fysiek én mentaal fit’. “Voorkomen is immers nog altijd beter dan genezen,” sluit Sanne af.

Geen lid van Training&Zo, maar wel nieuwsgierig? Neem een kijkje op de website https://www.yourhealthymind.nl/.

Deel deze Blog

MELD JE NU AAN